Dyniowy zawrót głowy
DYNIA – skarbnica witamin i minerałów – wiedziałyście o tym?
– jest zupełnie pozbawiona sodu, dlatego pomaga w ODCHUDZANIU i leczeniu nadciśnienia;
– działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy;
– zwiększa płodność i sprawność seksualną;
– wskazana dla diabetyków;
– bogata w: B-karoten, potas, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminy B2;
– pestki dyni pomagają pozbyć się owsików i tasiemca;
Prosta, klasyczna zupa z aromatem zimowych warzyw i chrupiącym rozmarynem to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycyjne smaki. Jest bardzo kremowa i sycąca. Doskonale smakuje z pełnoziarnistym pieczywem lub grzankami z serem. To chyba moja ulubiona zupa z dyni, nie mogło jej więc zabraknąć wśród jesiennych przepisów.
Przepis na 4 porcje
Składniki:
– 1 litr bulionu warzywnego, najlepiej gotowanego ze skórką dyni i kawałkiem imbiru
– 1/2 chili
– 2 marchewki
– 2 łodygi selera naciowego
– 1/2 cebuli
– 2 ząbki czosnku
– 3 gałązki rozmarynu
– sok 1 kg miąższu dyni, bez skóry i nasion
– oliwa
– sól i pieprz
Wykonanie:
– W dużym garnku z grubym dnem rozgrzejcie odrobinę oliwy. Dodajcie pokrojone w kostkę seler i marchewkę, cebulę pokrojoną w kostkę, 1 gałązkę rozmarynu oraz chili w całości, posólcie i popieprzcie. Duście na małym ogniu ok 10 min. Dodajcie dynię pokrojoną w kostkę oraz bulion i gotujcie pod przykryciem na małym ogniu ok 1/2 godziny;
– W tym czasie na małej patelni rozgrzejcie kilka łyżek oliwy, wrzućcie igiełki oberwane z pozostałych dwóch gałązek rozmarynu i smażcie kilka minut aż igiełki staną się chrupiące. Wyjmijcie je na ręcznik papierowy żeby odsączyć z nadmiaru oliwy. Oliwę na patelni zachowajcie;
– Jeżeli chcecie podać grzanki z serem przygotujcie je teraz;
– Po upływie 1/2 godziny wyjmijcie z zupy gałązkę rozmarynu oraz chili (chili możecie zostawić jeżeli chcecie żeby zupa była pikantniejsza). Zmiksujcie ją blenderem na gładko. Jeżeli będzie za gęsta dolejcie odrobinę bulionu lub wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Doprawcie solą i pieprzem do smaku w razie potrzeby;
– Przelejcie zupę do talerzy, skropcie oliwą rozmarynową i udekorujcie rozmarynowymi chipsami. Podawajcie z grzankami lub ciemnym pieczywem.