Grejpfrut źródłem witamin


0001ZGSA6C98EA9F C116 F4 300x199 Grejpfrut źródłem witamin

(fot. i.iplsc.com)

GREJPFRUT – najzdrowszy z cytrusów?

– źródło witamin C, E, PP i B, kwasu foliowego, flawonoidów, pektyn, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, magnezu, potasu;
– ma niską wartość kaloryczną – w 100 g tylko 36 kcal. A przy tym odchudza;
– obniżania we krwi poziomu złego cholesterolu;
– wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń, obniża krzepliwość krwi – silne działanie antymiażdżycowe, przeciwzawałowe i przeciwudarowe;
– obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe;
– wzmacnia kości i zwiększa produkcję moczu, przez co wspomaga nerki i układ moczowy;
– skutecznie zapobiega rozwojowi bakterii, wirusów i pleśni;

Nie oczyszczaj owocu z białej wewnętrznej skórki, czyli albedo – zaakceptuj jej lekko gorzkawy smak, szczególnie w czasie trwania diety oczyszczającej.

Pamiętaj! Nie wolno popijać leków sokiem z grejpfruta!

Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu owoc ten zalecany jest diabetykom, bo obniża we krwi poziom glukozy i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę. Wzmacnia kości i zwiększa produkcję moczu, przez co wspomaga nerki i układ moczowy. Łagodzi objawy artretyzmu i reumatoidalnego zapalenia stawów. Zalecany jest w profilaktyce antynowotworowej – zwalcza wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu i hamuje namnażanie się komórek nowotworowych, np. przy raku jelit. Korzystnie wpływa na pracę jelit, wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Grejpfrut wspomaga układ krążenia. Zawarte w nim substancje mają zdolność obniżania we krwi poziomu złego cholesterolu i częściowego wypłukiwania z naczyń krwionośnych już istniejących jego złogów. Grejpfrut wzmacnia też i uszczelnia ścianki naczyń, obniża krzepliwość krwi. Stąd silne działanie antymiażdżycowe, przeciwzawałowe i przeciwudarowe.

Ma niską wartość kaloryczną – w 100 g tylko 36 kcal. A przy tym odchudza – dlatego uważany jest za idealny owoc podczas diety. W latach 30. XX wieku w Hollywood ogromną popularność zdobyła dieta grejpfrutowa, która przeżyła potem swój renesans w latach 70. W ciągu 2 tygodni pomagała pozbyć się aż 5 kg. Była jednak krytykowana przez lekarzy ze względu na powodowany niedobór składników odżywczych.

Jak działa grejpfrut? Zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga usuwać jego istniejące zapasy z pośladków, ud i bioder. Aby zadziałał, należy zjadać do każdego posiłku po pół owocu.

Istnieją trzy odmiany grejpfruta. Czerwone są gorzkawe i mają najwięcej substancji prozdrowotnych, żółte – bardziej kwaśne, a zielone – słodkie i nieco mniej soczyste.

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD