Brokuły w roli głównej


1 300x146 Brokuły w roli głównej

(fot. daukus.pl)

Jesteś fanką brokułów, ale nie masz pomysłu na ich zastosowanie? Ten przepis jest idealny dla Ciebie!

Potrzebne składniki:

740 g świeżych brokułów
120 g masła
2 łyżki mąki pszennej
1 mała posiekana cebula
300 ml (1,25 szkl.) mleka
sól i pieprz do smaku
430 g tartego sera typu ementaler
2 jajka, lekko roztrzepane

Sposób przygotowania:

1. Nagrzać piekarnik do 165°C.
2. Włożyć brokuły do sita nad garnkiem do gotowania na parze, wlać do garnka ok. 2,5 cm wody i przykryć garnek pokrywką. Gotować około 2 do 6 min. Odcedzić.
3. W niewielkim rondelku roztopić masło na średnim ogniu, dodać mąkę i zasmażać mieszając, aż zacznie bąbelkować. Wrzucić cebulę i stopniowo dolewać mleko, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Dodać ser i jajka, i dobrze wymieszać. Zalać tym brokuły, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia wielkości ok. 23×33 cm.
4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Przepis jest idealny dla tych, którzy dbają o swoją figurę, ponieważ nie zawiera bułki tartej oraz możemy użyć chudego mleka i beztłuszczowego sera.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD