Połączenie idealne
Myślałaś kiedykolwiek, że połączenie składników żywieniowych będzie miało wpływ na ich działanie? Jeżeli nie, to czas zacząć. Oto przykładowa lista, w której idealnie wszystko ze sobą współgra:
Pomidory i brokuły – pomidory są bogate w likopen, przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki uszkadzające DNA, a związki zawarte w brokułach pomagają usunąć wolne rodniki z organizmu.
Sos salsa i awokado – kwasy tłuszczowe jednonienasycone zawarte w awokado zwiększają wchłanialność karotenoidów i sprawiają, że są one lepiej przyswajane dla organizmu.
Żurawina i jabłko – potencjał antyoksydacyjny tych owoców jest znacznie wyższy gdy spożywamy je razem niż osobno.
Suszone morele i migdały – migdały ograniczają utlenianie ‘złego’ LDL, a ich korzystne działanie następuje tylko wtedy, gdy działają wspólnie z witaminami E i C, które zawarte są w morelach.
Kurkuma i pieprz – piperyna zawarta w pieprzu zwiększa dostępność, a także aktywność antyoksydacyjną kurkumy.
Cytryna i szpinak – zawarta w cytrynie witamina C znacząco zwiększa przyswajanie żelaza ze szpinaku.
Czosnek i ryba – dodanie czosnku do potrawy rybnej znacząco zwiększa pozytywne działanie omega 3 na organizm.