Połączenie idealne


Przygotowywanie jedzenia 300x190 Połączenie idealne

(fot. kobietamag.pl)

Myślałaś kiedykolwiek, że połączenie składników żywieniowych będzie miało wpływ na ich działanie? Jeżeli nie, to czas zacząć. Oto przykładowa lista, w której idealnie wszystko ze sobą współgra:

Pomidory i brokuły – pomidory są bogate w likopen, przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki uszkadzające DNA, a związki zawarte w brokułach pomagają usunąć wolne rodniki z organizmu.

Sos salsa i awokado – kwasy tłuszczowe jednonienasycone zawarte w awokado zwiększają wchłanialność karotenoidów i sprawiają, że są one lepiej przyswajane dla organizmu.

Żurawina i jabłko – potencjał antyoksydacyjny  tych owoców jest znacznie wyższy gdy spożywamy je razem niż osobno.

Suszone morele i migdały – migdały ograniczają utlenianie ‘złego’ LDL, a ich korzystne działanie następuje tylko wtedy, gdy działają wspólnie z witaminami E i C, które zawarte są w morelach.

Kurkuma i pieprz – piperyna zawarta w pieprzu zwiększa dostępność, a także aktywność antyoksydacyjną kurkumy.

Cytryna i szpinak – zawarta w cytrynie witamina C znacząco zwiększa przyswajanie żelaza ze szpinaku.

Czosnek i ryba – dodanie czosnku do potrawy rybnej znacząco zwiększa pozytywne działanie omega 3 na organizm.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD