Sernik krówkowy – świąteczne przepisy


 Sernik krówkowy   świąteczne przepisy

(fot. wrotkaonline.blox.pl)

Święta to wyjątkowy czas. Nie tylko aby zasiąść w gronie rodziny, ale również pora aby zachwycić naszych najbliższych, naszymi wypiekami. Potrzebujecie czegoś pysznego co pokochają wszyscy wasi znajomi? Mamy dla was coś w sam raz! Sernik!

Składniki na spód:

– 150g mąki
– 80g masła
– 1 jajko
– 100g cukru pudru
– 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
– 1 łyżeczkę cukru lub pasty waniliowej
– szczypta soli

Składniki na masę krówkowo-serową:

– 1 kg sera białego aksamitnego
– 1 kostka masła (200g)
– 5 jajek
– 150g cukru pudru
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczkę pasty waniliowej
– 15 krówek ciągutek
– 1 łyżeczka masła
– 1 czubata łyżka gorzkiego kakao

Składniki na masę kajmakową (400g):

– 0,5 litra mleka 3,2%
– 100g masła
– Szklanka cukru

Dodatkowo:

– płatki migdałów, posypka czekoladowa, około 12 kostek czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Składniki na spód ciasta wrzucić do miski i je dobrze zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto przy pomocy gładkiej szklanki, (można również zrobić wyższe brzegi), nakłuć je widelcem i piec je w temperaturze 180st C przez 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć do ostudzenia, położyć na nim kostki czekolady i pozwolić się im roztopić – czekoladę rozprowadzić po całej powierzchni ciasta. Następnie, w misce przy pomocy miksera masło utrzeć na puszystą masę. Do miski z utartym masłem stopniowo dodawać ser i miksować całość na gładko. Żółtka ze szklanką cukru ubić na puszystą masę, a następnie dodać ją do masy serowej. W garnku stopić masło i wrzucić wszystkie krówki, mieszać do czasu aż się roztopią, odstawić na moment do ostygnięcia. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać pozostałą ilością cukru. Do masy serowej dodać kakao, pastę waniliową, mąkę i roztopioną masę z krówek – wymieszać, a następnie dodać ubite białko i delikatnie połączyć przy pomocy drewnianej łyżki. Masę serowo-krówkową wylać na ostudzony spód ciasta i piec przez około 60-65 minut w temperaturze 180st C. Upieczone ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku aby trochę ostygło i nie opadło. W tym czasie mamy czas na przygotowania masy kajmakowej: W dużym garnku lub na patelni o dużej średnicy stopić masło, dodać cukier i zalać mlekiem – doprowadzić do wrzenia; przy tym cały czas, wytrwale należy mieszać tę mieszaninę do czasu aż masa zgęstnieje i uzyska piękny kolor kajmaku. Na wystudzony sernik, wyłożyć i rozprowadzić masę kajmakową i udekorować według uznania podprażonymi migdałami lub czekoladą. Sernik zostawić najlepiej na noc w lodówce i dopiero następnego dnia podawać.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD