Pierogi z kapustą i grzybami na wigilijny stół


d5db583b 6c1e 47f4 93eb 3c939a9e6e5c 20091127011804 Pierogi 63 300x150 Pierogi z kapustą i grzybami na wigilijny stół

(fot. w-spodnicy.ofeminin.pl)

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z grzybami i kapustą, bo przecież to tradycyjna postna potrawa. Przygotowanie farszu jest kilkuetapowe, można powiedzieć bardzo pracochłonne, ale widok rodzinki delektującej się ich smakiem rekompensuje wszystko. Do nadzienia dodano kaszę gryczaną, która idealnie wzbogaca smak.

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów)

– 3 szklanki mąki pszennej
– ok. 1 szklanki gorącej wody
– 1 jajko
– 1 łyżka oliwy
– 1/2 łyżeczki soli

Farsz do pierogów:

– 200 g  grzybów suszonych
– 300 g kiszonej kapusty
– 1 średnia cebula
– 50 g kaszy gryczanej (1/2 woreczka przed ugotowaniem)
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– oliwa

Wykonanie farszu z suszonych grzybów:

Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Następnego dnia obgotować przez 20 min w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i drobno pokroić, wywar zachować. Kapustę pokroić, wrzucić do garnka, zalać wodą i obgotować do miękkości. Odcedzić. Ugotować kasze gryczaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie, dodać grzyby, kapustę i przyprawy. Podlać wywarem z gotowania suszonych grzybów, wymieszać i dusić do momentu odparowania płynu. Pod koniec gotowania dodać kaszę gryczaną. Tak przygotowany farsz odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Smakujemy i w razie potrzeby przyprawiamy.

Wykonanie ciasta:

Na stolnicę lub blat wysypujemy mąkę, solimy, na środku kopczyka robimy wgłębienie, dodajemy, roztrzepane jajko, wlewamy oliwę oraz stopniowo gorącą wodę. Wyrabiamy gładkie ciasto do momentu aż  nie będzie przywierać do dłoni i stolnicy. Nakrywamy ściereczką lub folią, odstawimy na kilka minut.

Wykonanie pierogów:

Na oprószonym blacie mąką, rozwałkowujemy cieniutkie ciasto. Szklanką wykrawamy kółka, obracam do góry nogami (tak aby łatwiej sklejać wilgotny spód niż suchy wierzch). Nakładamy farsz na środek, przykrywamy drugim kółkiem i dokładnie sklejamy brzegi w falbankę.

Do gotującej się wody, dodajemy sól i łyżkę oliwy. Ostrożnie wkładamy pierogi, mieszamy aby nie przykleiły się do siebie. Gotujemy ok. 2-3 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy gorące z podsmażoną cebulą.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD