Słodkość na sylwestra – ciasto pleśniak


plesniak2 225x300 Słodkość na sylwestra   ciasto pleśniak

(fot. photobucket.com)

Ciasto może i nie ma zbyt wdzięcznej nazwy ale smakiem powala. Przepis jest bardzo prosty i mimo, że ciasto jest warstwowe – robi się je wręcz ekspresowo. Skubaniec jest bardzo smaczny – wiem, bo słyszałam wiele takich opinii – i sama zresztą tak uważam! Słodycz bezy została idealnie zrównoważona lekko kwaskowatymi powidłami, a całość utworzyła dość lekką i pyszną kompozycję. Polecam bardzo, nawet na ten gorący okres sylwestrowy, bo trzeba przegryźć coś dobrego, czyż nie?

Składniki:

– 400g mąki pszennej
– 0.5 kostki masła (100g)
– 6 jajek
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki ciemnego kakao
– 200g cukru
– 1,5 słoika powideł (ok. 600g)
– Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać stopione ostudzone masło, 5 żółtek i jedno całe jajko. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć, a następnie wyrobione ciasto podzielić na trzy równe części/kulki. Do jednej części dodać gorzkiego kakao i dobrze wyrobić do czasu, aż ciasto będzie jednolicie ciemne. Blachę (40×35) wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić pierwszą warstwę, jasnego ciasta. Można także użyć do tego wałka, ja jednak kawałek po kawałku wyklejałam spód. Następnie, powidła rozsmarować na całej powierzchni. Powidła przykryć ciemną warstwą ciasta, które wcześniej należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywno, które później równomiernie rozprowadzić na kakaowej warstwie. Na koniec zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta i rozsypać na wierzch. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180st C. przez 40 minut. Po tym czasie, lekko uchylić piekarnik i pozwolić ciastu powoli ostygnąć. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Sylwester już jutro a wy nie macie planów co przygotować dla waszych przyjaciół na noworoczną zabawę? Zaglądajcie do nas, a my postaramy się wam coś doradzić. Najważniejsze jest to, że przepisy są sprawdzone na nas samych i na żołądkach naszych znajomych, więc o reakcje możecie być spokojne. Liczy się ile serca włożycie w przygotowania, jeśli coś nie wyjdzie, wasi znajomi na pewno docenią cały trud!

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD