Nowy rok z włoskim akcentem


20120525112119pizza2 300x263 Nowy rok z włoskim akcentem

(fot. pizzadziada.pl)

Bo cała tajemnica tkwi w pieczeniu pizzy… Jeśli nie mamy kamienia do pieczenia pizzy to nic nie szkodzi! Dzięki temu przepisowi otrzymasz idealną pizzę rodem z najlepszej restauracji. Pizza smakuje jak wspomnienie z Włoch.

Składniki:

– 3 szklanki mąki (ok. 400g)
– 1  szklanka ciepłej wody
– 0,5 kostki drożdży babuni (50g)
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 2 łyżki oliwy
– Przyprawy: bazylia oregano lub zioła prowansalskie

Moje składniki:

– 25 dag sera żółtego mozzarella
– 20 dag plasterków szynki
– 30 dag pieczarek
– 2 cebule (biała i czerwona)
– 1 duża papryka czerwona
– Oliwki zielone
– Przyprawy: Oregano, słodka papryka

Sposób przyrządzenia:

Z podanej ilości składników na ciasto, otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm. Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, a następnie wlać letniej wody (woda nie może być za ciepła bo „zabije” nam drożdże!) i je rozpuścić – mieszając łyżką. Następnie należy dodać przesianą mąkę, oliwę i wszystkie przyprawy, a następnie rozpocząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni (mi wyszło łącznie 2,5 szklanki mąki). Nasze ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na czas przygotowania składników na górę. W tym czasie, gdy nasze ciasto rośnie trzeba włączyć piekarnik na 240 stopni i co ważne: w środku także musi się już nagrzewać blacha, na której będziemy piec pizzę. Na pizzę dałam wymienione wyżej składniki, jednak każdy dodaje to co najbardziej lubi – w tym przepisie ważne jest podanie sposobu pieczenia pizzy! (tak jak już podkreślałam wcześniej). Zatem musimy przygotować sobie papier do pieczenia, który smarujemy odrobiną oliwy, tak aby ciasto nie przywarło do papieru. Następnie wyrośnięte już ciasto, dzielimy nożem na pół. Bierzemy pierwszą partię i równomiernie na papierze je rozkładamy, w taki sposób aby otrzymać w miarę kształtne koło (jeśli jest potrzeba można użyć wałka). Na rozłożone ciasto po kolei dajemy: sos pomidorowy, ser i pozostałe składniki według swoich upodobań. Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć aby się nie poparzyć i pizzę przenieść, zsunąć z papierem na blachę. Piec w piekarniku w 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut. Po tym czasie pizzę wyciągamy, ściągamy ją z papieru na ruszt i dajemy jej 2 minutki na odparowanie, później już tylko zabieramy się do konsumpcji! Z kolejną porcją postępujemy tak samo.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD