Tiramisu z granatem – szybki deser w pucharku
Deser nie jest zbyt słodki, dodatkowo świetnym wypełnieniem – przełamaniem delikatnej słodyczy są nasiona granatu – one nadały świeżej lekkości. Gościom deser bardzo smakował, zatem śmiało polecam go na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie.
Składniki na 8 pucharków :
– 1 serek mascarpone (250g)
– 300 ml śmietanki 36%
– 0,5 szklanki cukru pudru
– 1,5 opakowania biszkoptów (ok.180g)
– Kubek kawy espresso (ok. 300ml)
– 3 łyżki likieru Baileys lub Amaretto
– 1 granat
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam zamiast gorzkiego kakao)
Sposób przygotowania:
Zaparzyć kawę i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę, aby była lekko ubita, stopniowo dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka i miksować do uzyskania jednolitego kremu – tylko nie należy z tym ubijaniem przesadzić, aby krem się nie zważył i nie był tłusty. Granat obrać i oddzielić nasionka od błon. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Później do ostudzonej kawy wlać likier i wymieszać. Następnie przygotować pucharki, na dno każdego włożyć rozdrobniony biszkopcik i polać go łyżeczką kawy. Na biszkopty dać łyżkę kremu, na który ponownie położyć parę biszkoptów wcześniej zamoczonych w kawie z likierem. Później posypać je odrobiną startej czekolady i dać łyżkę nasion granatu. Oczywiście kolejność jest obojętna. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Mi osobiście bardziej smakuje na następny dzień.