Tiramisu z granatem – szybki deser w pucharku


tiramisu ck 1662914 l Tiramisu z granatem   szybki deser w pucharku

(fot. myrecipes.timeinc.net)

Deser nie jest zbyt słodki, dodatkowo świetnym wypełnieniem – przełamaniem delikatnej słodyczy są nasiona granatu – one nadały świeżej lekkości. Gościom deser bardzo smakował, zatem śmiało polecam go na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie.

Składniki na 8 pucharków :

– 1 serek mascarpone (250g)
– 300 ml śmietanki 36%
– 0,5 szklanki cukru pudru
– 1,5 opakowania biszkoptów (ok.180g)
– Kubek kawy espresso (ok. 300ml)
– 3 łyżki likieru Baileys lub Amaretto
– 1 granat
– 1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam zamiast gorzkiego kakao)

Sposób przygotowania:

Zaparzyć kawę i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę, aby była lekko ubita, stopniowo dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodawać po łyżce serka i miksować do uzyskania jednolitego kremu – tylko nie należy z tym ubijaniem przesadzić, aby krem się nie zważył i nie był tłusty. Granat obrać i oddzielić nasionka od błon. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Później do ostudzonej kawy wlać likier i wymieszać. Następnie przygotować pucharki, na dno każdego włożyć rozdrobniony biszkopcik i polać go łyżeczką kawy. Na biszkopty dać łyżkę kremu, na który ponownie położyć parę biszkoptów wcześniej zamoczonych w kawie z likierem. Później posypać je odrobiną startej czekolady i dać łyżkę nasion granatu. Oczywiście kolejność jest obojętna. Deser włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Mi osobiście bardziej smakuje na następny dzień.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD