Domowa granola


(fot. eatingbirdfood.com)

(fot. eatingbirdfood.com)

Co to jest granola i jak ją przygotować? Nic prostszego! Granola jest mieszankę płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i miodu, zapiekaną w piekarniku.

Składniki:

– 200 g płatków orkiszowych
– 60 g migdałów
– 60 g wiórków kokosowych
– 60 g ziarenek słonecznika
– 30 g sezamu
– 100 g miodu
– 2 łyżki oleju kokosowego
– cynamon

Po rozsypaniu równomiernie na blasze wszystkich składników, należy piec całość w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez ok 30 minut, mieszając granolę co 10 minut. Po całkowitym ostygnięciu i wyschnięciu granolę należy przesypać do słoika lub innego pojemnika na produkty sypkie i stosować jako bazę lub jako dodatek do codziennej owsianki bądź musli.

 

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD