Drożdżówki na każdą okazję


(fot. cukier-krolewski.pl)

(fot. cukier-krolewski.pl)

Do pracy, na przerwę w szkole, wypad za miasto czy spotkanie w rodzinnym gronie – drożdżówki dobre na wszystko!

Czas przygotowania: 50 min plus pieczenie
Ilość sztuk: 10
1 sztuka: 0,90 zł, 340 kcal.
Składniki:
– 20 g śliwek/truskawek/jabłek etc.
– 500 g mąki
– 1 szklanka mleka
– 1/2 szklanki cukru
– 50 g drożdzy
– 2 jajka + 1 białko
– 1 łyżeczka cukru wanilinowego
– 100 g masła
Kruszonka:
– 100 g mąki
– 50 g cukru
Lukier:
– 3 łyżki soku z cytryny
– 90 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i rozkruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Do pozostałej mąki dołożyć jajka utarte z resztą cukru i cukrem wanilinowym.
3. Zagnieść, dodać rozczyn, sól oraz letnie roztopione masło. Wyrobić ciasto, przykryć je bawełnianą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
4. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm. Szklanką wykroić kółka, na środku każdego zrobić wgłębienie.
5. Odstawić na 15 min do ponownego wyrośnięcia.
6. Drożdżowe kółka posmarować białkiem
7. Do wgłębień, skórką do dołu, włożyć po 2 umyte owoce przekrojone na pół, bez pestek.
8. Owoce można oprószyć cukrem. Gotowe drożdżówki posypać kruszonką zrobioną z mąki zagniecionej z cukrem i zimnym masłem.
9. Piec ok. 25 min w 170 stopniach.
10. Sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Powstałym lukrem ozdobić drożdzówki.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD