ABC przypraw – vegeta


317733517498cadf409a48 300x270 ABC przypraw   vegeta

(fot. przyprawowo.pl)

Ta uniwersalna przyprawa znana jest na całym świecie dzięki chorwackiej firmie Podravka. Vegeta powinna znaleźć się w kuchni każdej szanującej sie pani domu.

Zastosowanie: Przyprawia się nią zupy oraz wszelkie potrawy z mięsa i warzyw.

Właściwości: W skład mieszanki wchodzą: suszone warzywa np. cebula, pasternak, marchewka, pietruszka i seler, sól, glutaminian sodu, skrobia kukurydziana, cukier i witamina B6. Na rynku obecne są również wersje vegety bez sztucznych dodatków. Przyprawa wzmacnia i podkreśla smak potraw.

A to ciekawe: Takie połączenie składników wymyślono w 1958r. Początkowo vegetę eksportowano tylko do Jugosławii. Obecnie sprzedaje sie ją w ok. 60 krajach świata. Można ją uzyskać domowym sposobem. Najpierw wymienione wyżej warzywa należy oczyścić, obrać i pokroić w małą kostkę. Potem suszy się je w suszarce do grzybów i miksuje z kurkumą oraz solą.

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD