Zapiekanka na obiad
Dziś pomysł na pyszną zapiekankę ziemniaczaną idealną na obiad.
Potrzebujemy:
– Łosoś (najlepiej już w plasterkach, żeby pominąć proces wyciągania ości)
– Szpinak
– Ser żółty
– 6 ziemniaków
– Masło 40 g
– Mleko 250 ml
Łososia wykładamy w naczyniu żaroodpornym na wcześniej wyłożonym papierze do pieczenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10 minut. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Następnie również powoli ciepłe mleko. Gdy sos jest zbyt rzadki, można dodać jeszcze trochę mąki. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i potarty ser oraz pieprz. Tak przygotowany sos wylewamy na łososia. Na wszystko układamy plasterki ziemniaków. Całość możemy jeszcze posypać startym serem. Piec w 200 stopniach przez 30 minut do zarumienienia się ziemniaków.