Piernik żurawinowy


razowe ciasto z żurawiną i białą czekoladą2 300x211 Piernik żurawinowy

(fot. ogrodybabilonu.blogspot.com)

Piernik żurawinowy zasmakuje każdemu smakoszowi – nawet temu najwybredniejszemu!

Składniki:
– 2 szklanki mleka
– ½ kostki margaryny
– 1 i ½ szklanki cukru
– 3 łyżki miodu
– 2 torebki przyprawy do piernika
– łyżka kakao
– 4 niepełne szklanki mąki
– 4 jajka
– 2 łyżeczki sody
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 10-15 dag suszonej żurawiny
– tłuszcz do formy

Mleko, margarynę, cukier, miód, przyprawę i kakao podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, do rozpuszczenia  (nie gotuj). Po wystudzeniu dodaj resztę składników i zmiksuj (żurawinę wmieszaj łyżką na końcu). Ciasto wlej do 2 foremek keksowych wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 min w temp. 180 stopni.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD