Słodkie róże


roze karnawalowe 3 300x222 Słodkie róże

(fot. magielkuchenny.pl)

Dziś tłusty czwartek… a wraz z nim pączki, faworki i róże karnawałowe! Tego dnia można zapomnieć o diecie. Różyczki to ładniejsza wersja faworków i wbrew pozorom dość szybko się je robi.

Pięknie się prezentują na talerzu, są kruche, a gdy już są dobrze posypane cukrem pudrem nie można się im oprzeć… Polecam!

Składniki:
-400-450 g mąki
– 4 łyżki śmietany 12-18%
– 5 żółtek
– 2 łyżki pudru
– 30 ml białego rumu (Bacardi)
– 1 łyżka miękkiego masła
– szczyptę soli
– 700 ml oleju
– cukier puder

Sposób przygotowania:
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, śmietanę, cukier, masło, sól oraz rum – wszystkie składniki dobrze ze sobą wyrobić. Dokładnie wyrobione ciasto, uderzyć kilka razy wałkiem aby się napowietrzyło. Następnie ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć je do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, oderwać połowę ciasta i rozwałkować je na cienki placek o grubości około 3-5 mm. Z placka wyciąć koła o trzech różnych średnicach, najmniejsze kółko wyciąć kieliszkiem do wódki. Każde z wyciętych okręgów w pięciu miejscach na krawędzi naciąć. Następnie największe koło w środku posmarować odrobinką białka i położyć na niego mniejsze koło – lekko je na środku docisnąć i podobnie zrobić z najmniejszym kółkiem. Różyczki smażyć na jasnozłoty kolor – na mocno rozgrzanym oleju. Różyczki układać na papierowych ręcznikach aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie wszystkie posypać cukrem pudrem.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD