Dyniowa smakowitość


(fot. bp.blogspot.com)

(fot. bp.blogspot.com)

Dynia jest sezonowym specjałem. To właśnie teraz, jesienią, zajadamy się zupą dyniową, placuszkami dyniowymi czy takimiż ciastami. Jest smaczna i zdrowa. Warto ją zostawić w swoim menu na dłużej, dlatego serwujemy przepis na przecier dyniowo-jabłkowy.

Potrzebne są dynia, jabłka, cukier i korzenne przyprawy (cynamon, imbir, goździki – wedle uznania). Co do ilości, to ważne, żeby jabłka i dynia występowały pół na pół (np. kilogram jednego i kilogram drugiego) w ilości, którą życzymy sobie umieścić w słoikach.

Dynię i jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a potem dusimy z niewielką ilością cukru do pożądanej, przecierowej konsystencji. Wlewamy do słoików i pasteryzujemy. Późną jesienią i zimą używamy do naleśników lub ciast.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD