Karotenoidy na talerzu


(fot. materiały prasowe)

(fot. materiały prasowe)

Karotenoid jest naturalnym barwnikiem roślin i warzyw, charakterystycznym dla warzyw kapustnych. Dlaczego jest on tak ważny w naszej codziennej diecie?

W dobrze zbilansowanej diecie, warzywa są podstawowym składnikiem każdego posiłku. Ze względu na największą ilość składników prozdrowotnych, na naszych talerzach na stałe zagościć powinny właśnie warzywa kapustne. Mają one niską kaloryczność, wysoką zawartość wapnia, potasu i żelaza.

Kapusta, brokuły, brukselka, kalafior to prawdziwa skarbnica witamin z grupy A B C K oraz E. W naszej diecie występują liczne niedobory witamin, a przede wszystkim żelaza, więc warto do bilansowego posiłku dołączyć warzywa z rodziny kapustnych.

Dodatkowo karotenoidy wykazują dobroczynne działania na organizm. Obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają powstawaniu wolnych rodników (posiadają właściwości antykancerogenne), zwalczają infekcje. Uważać powinny osoby zmagające się z chorobami tarczycy. Zbyt duża zawartość warzyw kapustnych powoduje hamowanie tyroksyny.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD