Ryżowy deser


(fot. materiały prasowe)

(fot. materiały prasowe)

Idealny deser i alternatywa dla tuczących drożdżówek z lukrem – ryż kokosowy z mango, może stać się twoim nowym poobiednim przyjacielem. Pyszny mus z mango i unoszący się aromat imbiru i wiórków kokosowych sprawi, że ten deser zagości u ciebie na długo.

Do przygotowania deseru potrzebujesz 100g ryżu jaśminowego, mango, miód, łyżkę sezamu, łyżkę wiórków kokosowych, puszka mleczka kokosowego, obrany, pokrojony w kostkę korzeń imbiru i zaczynamy!

Prażymy wiórki kokosowe na suchej patelni. W dużym garnku gotujemy mleczko kokosowe z imbirem. Gdy unosi się już intensywny zapach imbiru wyjmujemy go, a do garnka wkładamy ryż, wiórki kokosowe i gotujemy przez 10 minut.
W czasie gdy nasz kokosowy ryż stygnie, przechodzimy do musu mango!

Mango miksujemy z łyżką miodu i wykładamy na dno naczynia. Deser układamy warstwami. Pierwszą warstwą jest mus, kolejną ryż, na wierzch wyłóżmy pokrojone w kostkę mango i kolejną warstwę ryżu. Na sam koniec posypujemy deser uprażonym sezamem i gotowe!

Na ten ryżowo-kokosowy deser z owocowym musem skuszą się nawet nasze małe pociechy. Wystarczy na wierzch posypać wiórkami gorzkiej czekolady, by podkręcić ich apetyt. A wykładając go do gustownych miseczek spokojnie możemy go podać po kolacji z przyjaciółmi. Uniwersalny, banalny w swej prostocie deser przypadnie do gustu każdemu. Warto mieć go w zanadrzu.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD