Chińska śliwka


(fot. materiały prasowe)

(fot. materiały prasowe)

Bliźniarka smaczna z rodzin mydleńcowatych, znana także pod nazwą śliwki chińskiej. Zachwycał się nią sam Konfucjusz, zdobiła ogrody chińskich cesarzy. Czym jest ten drogocenny, ze słodkim miąższem owoc? Dlaczego warto go jeść?

Wielkości małej śliwki, z dużą pestką w środku, o smaku słodko kwaśnym – Liczi! Znane pod wieloma nazwami ma zastosowanie w kuchni. Po usunięciu skórki i nasiona robi się kompoty, przeciery oraz syropy. Jadane także na surowo, jako idealny składnik sałatki owocowej oraz dodatek do deserów. W Chinach są suszone na podobieństwo rodzynek.

Wybieraj owoce liczi, które są równomiernie, soczyście czerwone i jędrne. Najlepiej je spożyć zaraz po zakupie.

Liczi jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza, a także polifenoli. Ekstrakt z owoców liczi zwalcza komórki rakowe, szczególnie odporne na wolne rodniki przyczyniające się do zachorowalności na nowotwór piersi.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD