Fasolowe babeczki

(fot. ofeminin.pl)
Przygotowanie pysznych, niskokalorycznych i zdrowych babeczek na nadchodzący weekend będzie świetnym wyborem. Idealne na deser, do kawy, po poobiednim spotkaniu z teściami – babeczki z czerwonej fasoli.
Do fasolowych muffinek potrzebujesz puszkę czerwonej fasoli, 2 banany, 2 jajka, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz naturalnego kakao. Wszystkie składniki zblenduj i gotową masę przełóż do foremek na babeczki. Babeczki piecz przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Do babeczek nie dodajemy żadnej mąki, dzięki czemu babeczki są bezglutenowe. Naturalnym słodzikiem deseru są banany, a fasola jako główny składnik dostarcza białka oraz fosforu i wapnia.
Fasolowe babeczki są znakomitą alternatywą dla czekoladowych muffin dodatkowo słodzonych cukrem, będących bombą kaloryczną.