Masa orzechowych pomysłów na efektowne wypieki


(fot. materiały prasowe)

(fot. materiały prasowe)

Tradycyjna Wielkanoc kojarzy się z wyjątkowymi wypiekami dekorującymi świąteczne stoły. Tegoroczne święta zapewne również upłyną pod znakiem przepysznych słodkości. My proponujemy przepisy na 4 efektowne wypieki z rynkową nowością – masą orzechową z kawałkami orzeszków Helio – wszystkie szybkie i proste w przygotowaniu.

Warto zatem poznać i zapamiętać, gdyż doskonale sprawdzą się zarówno na święta, jak efektowny poczęstunek dla niespodziewanych gości przy innych okazjach.

Rogaliki z masą orzechową

Składniki:
– masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio
– polewa i dekoracja deserowa Helio
– orzeszki ziemne Helio
– gotowe ciasto francuskie lub drożdżowe

Wykonanie:
Gotowe ciasto delikatnie rozwałkować. Przy pomocy tortownicy wyciąć z ciasta koło, nożykiem podzielić je na 4 części. Na środek każdej z części nałożyć łyżkę masy orzechowej. Zawinąć w kształt rogalika ściskając ciasto na obu końcach.

Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.

Polewę i dekorację rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Orzeszki ziemne rozdrobnić w moździerzu. Wypiek przyozdobić polewą i posypać orzeszkami.

Mazurek orzechowy

Składniki:
– masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio
– figi suszone Helio Natura (pokrojone w paseczki)
– żurawina suszona Helio
– rodzynki królowej Helio
– morele suszone Helio (pokrojone w paseczki)
– migdały blanszowane Helio
– skórka pomarańczowa Helio
– polewa i dekoracja deserowa Helio
– gotowe ciasto kruche
– bukszpan (ewentualnie do dekoracji)

Wykonanie:
Ciasto zawinąć z każdej strony formując boki (jeśli pieczemy na blasze) o wysokości około 2 cm. Jeśli pieczemy w formie do pieczenia wylepić ciastem także jej boki. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

Na gotowe ciasto wyłożyć masę orzechową – wyrównać. Z rodzynek, żurawin oraz płatków migdałowych ułożyć kształt kwiatka. Łodygi i listki kwiatka na mazurku narysować z rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej polewy (wyciskając ją z torebki przez mały otwór wycięty w opakowaniu).

Morelami, figami oraz skórką pomarańczową udekorować narożniki ciasta. Przystroić bukszpanem.

Piszinger orzechowy

Składniki:
– masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio
– polewa i dekoracja mleczna Helio
– orzeszki ziemne Helio
– 5 gotowych wafli

Wykonanie:
Przekładamy wafle warstwą masy orzechowej. Dociskamy od góry np. deską do krojenia i odstawiamy na około 3 godziny.

Polewę i dekorację rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Rozprowadzamy polewę po wierzchu i bokach ciasta. Całość posypujemy rozdrobnionymi w moździerzu orzeszkami ziemnymi.

Tarta z masą orzechową

Składniki:
– masa orzechowa z kawałkami orzeszków Helio
– orzeszki ziemne Helio
– orzechy włoskie Helio
– figi suszone Helio Natura
– polewa i dekoracja deserowa Helio
– gotowe kruche ciasto na tartę

Wykonanie:
Okrągłą tortownicę wykładamy gotowym ciastem (dno i obręcz). Nadmiar ciasta wystający ponad obręcz odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem – pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 º C.

Wyjmujemy z piekarnika, wykładamy masą orzechową, wyrównujemy. Orzechy ziemne i włoskie siekamy na małe kawałeczki, figi kroimy w paseczki. Orzechy układamy na masie orzechowej, figi wkładamy w masę orzechową pod kątem około 90 º.

Polewę i dekorację rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Dekorujemy ciasto.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD