Chrzan. Na lux Święta


(fot. materiały prasowe)

(fot. materiały prasowe)

Jaka jest definicja idealnego chrzanu na święta? Przede wszystkim powinien mieć ostry smak i kremową, delikatną konsystencję. Wspaniale pasującą do przekąsek, pasztetów, wędlin czy galaret. Bo Święta to czas szczególny. Kulinarny raj dla naszych kubków smakowych.

Firma Rolnik przygotowała doskonały, delikatny Chrzan lux tarty wytworzony z przetartego chrzanu (50% w składzie) z dodatkiem oleju roślinnego, przypraw, cukru i błonnika roślinnego.

Chrzan lux Rolnik ma niepowtarzalny, delikatnie słodko – ostry smak, który urozmaici smak wszelkich potraw i przystawek. Produkt jest dostępny w zgrabnych słoiczkach o gramaturze 180 gram. Na każdym opakowaniu producent zamieścił informację na temat kaloryczności 15 gramowej i 100 gramowej porcji chrzanu.

Delikatny krem świeżo przetartego chrzanu zawiera sporą dawkę witaminy C, składniki mineralne (potas, żelazo, wapń, mangan, cynk, fosfor i jod) oraz witaminy: B1, B2, poza tym olejek eteryczny i enzymy (wpływają na szybszy metabolizm). Chrzan tarty lux Rolnik rozwija swój smak stopniowo, pozwalając długo rozkoszować się jego walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem. Chrzan tarty polecamy do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i wędlin. Możemy go także dodać do wykwintnego sosu chrzanowego, który podajemy do ozorków, sztuki mięsa, żeberek i golonek.

Osty jak chrzan
Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy). Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek. To warzywo ma też nieocenione wartości zdrowotne – działa przeciwbakteryjnie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Cena w sklepie:
Chrzan tarty lux Rolnik  (150 gram): 2,99 zł

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD