Kajmakowe szaleństwo


mazurek marcepanowy z zurawina 125819 L 300x193 Kajmakowe szaleństwo

(fot. ofeminin.pl)

Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi wielkie przygotowania. Na świątecznym stole nie może zabraknąć mazurków! Prawdziwie kajmakowy mazurek z bakaliami z pewnością skradnie twoje serce i podniebienie!

Do przygotowania kruchego spodu potrzebujesz:
– 300 gramów mąki krupczatki
– 80 gramów cukru pudru,
– 150 gramów zimnego masła,
– łyżkę śmietany 18%
– 2 żółtka.

Przesiej mąkę i dodaj do niej masło, energicznie siekaj nożem, by masa przypominała kruszonkę. Dodaj do niej śmietanę, cukier, żółtka i szybko zagnieć. Z przygotowanego ciasta uformuj kulę i owiń ją w folię spożywczą, następnie włóż ją do lodówki na godzinę. Blachę (35 x 25) wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przenieś na blaszkę. Postaraj się dokładnie wylepić spód blaszki ciastem.

By uzyskać kajmakową masę potrzebujesz 1 puszkę schłodzonego mleka skondensowanego. Zamknięte w puszcze mleko umieść w wysokim garnku i zalej go wodą, tak by puszka została przykryta. Nałóż pokrywkę i gotuj. Po 2 godzinach wyjmij puszkę i całkowicie ją wystudź – dlatego też najlepiej jest przygotować masę kajmakową dzień wcześniej. Chłodną masą kajmakową wysmaruj ciasto i udekoruj je bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, orzechy włoskie, nerkowca, daktyle, skórka pomarańczy. Gotowe!

Przygotowana przez ciebie masa kajmakowa sprawi, że twoje ciasto nabierze prawdziwie świątecznego aromatu i smaku i z pewnością zagości on jeszcze nie raz na twoim wielkanocnym stole.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD