Indonezyjskie Gado Gado


(fot. jamieoliver.com)

(fot. jamieoliver.com)

Dla wielbicieli kuchni azjatyckiej, Gado Gado okaże się idealnym rozwiązaniem na wieczorną kolację. Łagodna sałatka z surowych warzyw, piersi z kurczaka i sosu z orzeszków ziemnych zadowoli każdego!

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
– 500 g fileta z piersi kurczaka
– 2 łyżki oleju arachidowego
– 200g kapusty pekińskiej,
– marchew
– 2 łodygi selera naciowego
– łyżkę prażonych nasion sezamu

Kuchnię indonezyjską charakteryzuje obfitość przypraw, dlatego też nie zapomnij o świeżych dodatkach! Na początek pokrój filety w cienkie paski i smaż porcjami na oleju. Kapustę pekińską pokrój w cienkie paseczki, obierz marchew i zetrzyj na tarce. Seler pokrój w cienkie plasterki.

Gado Gado nie obyłoby się bez pysznego sezmowo-orzechowego sosu.

Składniki na sos:
– 2 ząbki czosnku
– cebula,
– imbir,
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 125g masła orzechowego
– 100 ml wody
– sól i pieprz.

Obierz czosnek, cebulę i imbir. Cebulę drobno posiekaj i połowę odłóż na bok. Imbir zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach, po czym zrumień go na oleju sezamowym z połową cebuli. Dodaj rozgnieciony czosnek, masło orzechowe i wodę. Całość podgrzej, ubijając trzepaczką tak długo, aż powstanie kremowy sos, następnie do smaku dopraw solą i pieprzem.

Pokrojone warzywa i dołożoną cebulę rozłóż na 4 talerzach. Połóż na nich kawałki kurczaka i polej sosem sezamowo-orzechowym. Na sam koniec posyp sezamem i udekoruj listkami selera.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD