Czosnek egzotyczny Ole! – Namaste


(fot. materiały prasowe)

(fot. materiały prasowe)

Rozgryzasz apetyczny ząbek czosnku i w jednej chwili zaskakuje cię cała feeria smaków: kurkuma, kolendra, gałka muszkatołowa, pieprz, chili, kardamon, imbir i jeszcze więcej… Czosnek przyprawiony aromatycznym curry to smak egzotyki i kulinarna podróż w najgorętsze zakątki świata.

Jeśli podróżować, to tylko w dobrym towarzystwie – zaproś przyjaciół na zaskakującą ucztę, która ujmie ich pomysłowością i przeniesie wyobraźnią na kolorowe indyjskie targowisko.

Większość spotkań towarzyskich to powielanie utartych schematów – przychodzimy tak samo ubrani, aby usiąść przy stole, który często niczym nie zaskakuje, nawet nasze rozmowy po jakimś czasie zaczynają obracać się wokół tych samych tematów. Dobra wiadomość jest taka, że bardzo łatwo jest przełamać towarzyską rutynę – sprawdzonym sposobem na to jest oczywiście impreza tematyczna. Wystarczy odpowiedni wystrój, kilka sugestywnych dekoracji i potraw, żeby nadać naszemu spotkaniu niepowtarzalny klimat i sprawić, że zapadnie ono w pamięć naszych gości na długi czas. Łatwa w przygotowaniu, a zarazem niezwykle efektowna, będzie impreza w stylu indyjskim. Oto kilka wskazówek, jak zabrać się do jej przygotowania.

Pierwsze skojarzenia, jakie nasuwają się na myśl o kraju Gandhiego to różnorodność kolorów, smaków i aromatów. Zapomnij więc o umiarze w dekorowaniu stołu i puść wodze fantazji! Zadbaj o lampiony, które wprowadzą do twojego domu nastrojowy klimat – żeby go dopełnić, możesz umieścić w nich świece o egzotycznym zapachu. Niech w tle pobrzmiewają dźwięki hinduskiej muzyki, którą z łatwością znajdziesz w Internecie. Jeśli chcesz, udekoruj mieszkanie wizerunkami symboli kojarzących się z Indiami – ogranicza cię jedynie wyobraźnia. Pamiętaj jednak, że najważniejszym punktem indyjskiego wieczoru jest oczywiście stół, a raczej potrawy, jakie się na nim znajdą.

Najważniejsze? Oczywiście potrawy! Spraw, aby były pięknie wyeksponowane i kusiły gości intensywnymi kolorami i zapachami. Czosnek egzotyczny Ole! w oleju przyprawionej curry to mocny indyjski akcent na twoim stole i niezwykle praktyczny dodatek, który pozwoli ci urozmaicić sprawdzone dania jak i poeksperymentować z kulinarnymi nowościami. Nasza propozycja to pieczone ziemniaki faszerowane warzywami i czosnkiem egzotycznym – ta chrupiąca i aromatyczna przekąską jest także zdrowa, łatwa w przygotowaniu oraz świetnie się prezentuje. Obrane ziemniaki przekrój wzdłuż i wydrąż, tworząc głębokie łódeczki. Miąższ posiekaj wraz z papryką, cukinią i pieczarkami. Wypełnij tak przygotowanym farszem wydrążone ziemniaki, skrop całość olejem z czosnku egzotycznego. Nadzienie przykryj kilkoma ząbkami czosnku egzotycznego. Zapiekaj przez 40 min w temperaturze 200oC – tak przygotowane ziemniaczki nabiorą pięknej złocistej barwy. Na koniec możesz udekorować mini-zapiekanki liśćmi kolendry lub bazylii, wedle własnego uznania. Gratulacje – właśnie udało ci się stworzyć wyjątkowy wieczór dla twoich gości!

Czosnek egzotyczny w oleju Ole!
Pojemność: 212 ml
www.wole-ole.pl

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD