Surowe czy gotowane?


(fot. dziennik.pl)

(fot. dziennik.pl)

Często słyszy się jak dobrym źródłem witamin i soli mineralnych są surowe warzywa w terapii odkwaszania organizmu, ale czy technika gotowania na parze nie okaże się bardziej efektywna?

Podczas terapii odkwaszania organizmu technika gotowania na parze nadaje się najbardziej do delikatnego oczyszczania jelit i regeneracji śluzówki w całym organizmie. Takie przygotowanie termiczne, które nie ma kontaktu z wodą nie pozbawi warzyw wartości odżywczej, a przy okazji pomaga w delikatnym oczyszczaniu błony śluzowej jelit.

Kuracja odkwaszania ma charakter wychładzający organizm, dlatego też szczególną uwagę powinnaś zwrócić na jego dogrzanie przede wszystkim za pomocą dań ciepłych. Nie tylko warzyw przygotowanych na parze,ale także bulionów warzywnych.

Należy pamiętać jednak, iż warzywa gotowane mają dużo większy indeks glikemiczny od warzyw surowych.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD