Co z tą laktozą?

(fot. materiały prasowe)
Coraz częściej spotyka się osoby z nietolerancjami pokarmowi. Jednym z nich jest nietolerancja laktozy. Czym jest, czym się objawia i jak sobie z tym radzić?
Laktoza jest dwucukrem występującym w mleku i w przetworach mlecznych. Do jego rozkładu niezbędny jest enzym nazywany laktazą. Niedobór laktazy prowadzi do dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mogą także występować objawy na skórze twarzy w postaci małych zaczerwienionych placów w okolicy brody.
Z nietolerancją laktozy możesz poradzić sobie rezygnując lub ograniczając spożycie produktów zawierających laktozę, a także stosując produkty pozbawione laktozy.
Jeżeli osoba toleruje znikome ilości mleka, zaleca się picie go w małych ilościach, zastąpić go produktami mlekopochodnymi takimi jak kefir, maślanka,jogurt naturalny.
Na półkach w sklepie z pewnością znajdziemy produkty pozbawione laktozy lub występującej w małych ilościach. Dobrym rozwiązaniem jest także spożywanie mleka roślinnego: sojowego, kokosowego, owsianego, bądź ryżowego.
Rozpoznaniu nietolerancji służy test nietolerancji pokarmowych lub wodorowy test oddechowy.