Jedz węglowodany „z głową”


(fot. pixabay.com)

(fot. pixabay.com)

Produkty strice „weglowe” są bardzo smaczne i często nie można sobie odmówić, by nie zjeść ich podczas ogromnego głodu. A co ważne, dla osób, które ćwiczą to podstawa by mieć siłę i energię. Jak je jeść rozsądnie?

Oto kilka rad:
– sporadycznie sięgaj po słodycze – organizm szybko o nich zapomina i zaraz znowu jesteśmy głodni. 30 g dziennie to maksimum.
– ryż i makaron – wystarczą dwie garści dziennie. Na krótko zaspokajają apetyt, w procesie produkcji tracą swoje właściwości, których potem nie dostarczamy do organizmu
– regularnie spożywaj owoce. To przede wszystkim witaminy, błonniki, woda  – zaspokajają głód na dłużej
– produkty pełnoziarniste – trawią się wolniej i sycą na dłużej. 3 porcje dziennie to maksimum, zaliczają się do tego: porcja płatków owsianych, makaron, kromka chleba.

Rada! Jedz więcej: ziemniaków i roślin strączkowych. Czujemy się bardziej najedzeni i gotowi do działania.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD