Jedzmy bób


(fot. pixabay.com)

(fot. pixabay.com)

Bób jest rośliną strączkową, która oprócz tego, że jest pyszną przekąską to dodatkowo zawiera wiele cennych dla organizmu składników.

Zawiera dużo białka, które może być zastępczym dla białka pochodzenia zwierzęcego. Dla pań będących przy nadziei, jedzenie bobu jest wręcz wskazane, ponieważ jest doskonałym źródłem kwasu foliowego. Śmiało mogą sięgać po niego również ci, którzy zmagają się z cholesterolem, ponieważ ta cudowna roślina obniża jego stężenie we krwi.

Bób jest doskonałą alternatywą dla osób, które są na diecie. Dlaczego? Otóż zawiera niewiele tłuszczu, mnóstwo białka, a przede wszystkim rozpuszczalny błonnik, który jest mile widziany przy dietach odchudzających.

Ta zdrowa przekąska najlepiej smakuje kiedy jest odpowiednio ugotowana, a na koniec posypana szczyptą soli. Zaleca się, aby jeść bób „ze skórką”, ponieważ zawiera ona dużo wartości odżywczych.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD