Słona rodzinka


(fot. pixabay.com)

(fot. pixabay.com)

Znasz sól kuchenną? To dobrze, bo każdy musi zacząć od podstaw. A wiesz, że istnieje słona rodzinka? Często nie zdajemy sobie sprawy z tego ile rodzai soli tak naprawdę istnieje. Weźmy je pod lupę!

– sól himalajska – najczystsza i bogata w mikroelementy, zawiera magnez i cynk, ma kolor czerwony ze względu na posiadanie w sobie żelaza,
– czarna, indyjska – pochodzenia wulkanicznego, idealna do ostrych orientalnych potraw,
– morska – posiada więcej minerałów od soli kamiennej, ale jest mniej słona,
– hawajska – o czerwonym kolorze dzięki wulkanicznej glebie, ma ziemisty zapach i wyrazisty smak,
– ziołowa – zawiera sól jodowaną i przyprawy, taniej i zdrowiej możesz zrobić ją sama, wystarczy wymieszać sól z ulubionymi ziołami,
– kamienna – zwana kuchenną, wzmocniona jest jodkiem lub jodanem potasu.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD