Czym jest zmniejszona wrażliwość organizmu na insulinę?


insulin syringe 2129490 1920 300x200 Czym jest zmniejszona wrażliwość organizmu na insulinę?

(fot. materiały prasowe)

Insulinooporność, czyli zmniejszona wrażliwość organizmu na hormon – insulinę, to zaburzenie gospodarki węglowodanowej. U osób insulinoopornych poziom cukru jest podwyższony.

Wykorzystanie składników odżywczych a insulina
Składniki odżywcze z posiłków są trawione wewnątrz układu pokarmowego i rozkładane na tłuszcze, cukry i białka. Następnie przez układ krwionośny są transportowane do wszystkich komórek organizmu. Insulina, produkowana przez wątrobę, ma zamienić znajdującą się we krwi glukozę (cukier) w energię potrzebną do funkcjonowania organizmu. Oprócz tego hormon ma za zadanie zachować nadwyżki składników dostarczonych do organizmu. Są one wykorzystywane, kiedy jesteśmy głodni. Insulinooporność uniemożliwia pełne wykorzystanie spożytych substancji, ponieważ organizm człowieka cierpiącego na to zaburzenie nie reaguje odpowiednio na insulinę.

Insulinowrażliwość a insulinooporność
U zdrowych osób zachodzi zjawisko insulinowrażliwości. Oznacza to prawidłową reakcję na insulinę pojawiającą się w krwioobiegu po zjedzeniu posiłku. Część składników z pożywienia zostaje zmieniona na energię, a ich nadmiar zmagazynowany. Przy insulinooporności komórki organizmu nie reagują na insulinę, która informuje o konieczności pobrania glukozy i wykorzystania jej jako energii. Przez to poziom cukru we krwi pozostaje wysoki przez cały czas. Insulina jest wtedy produkowana przez trzustkę w nadmiernych ilościach.

Skutki insulinooporności
Wraz z insulinoopornością pojawia się hiperinsulinemia – zbyt wysoki poziom hormonu we krwi (hiperglikemia). Może się ona zmienić w postać przewlekłą, co prowadzi do stanu przedcukrzycowego lub cukrzycy typu 2. Zmniejszona wrażliwość może też powodować choroby serca i miażdżycę, poprzez zwiększone wydzielanie lipoprotein (połączenia komórek białkowych i tłuszczowych oraz cholesterolu, mającego wpływ na metabolizm i transport tłuszczy). Insulinooporność prowadzi też do zaburzenia gospodarki hormonalnej organizmu, co powoduje trudne do kontrolowania przybieranie na wadze.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD