Domowy twarożek w plasterkach


cream cheese 181528 960 720 300x201 Domowy twarożek w plasterkach

(fot. pixabay.com)

Na sklepowych półkach od kilku lat można znaleźć twarożek w plasterkach. To sprytne rozwiązanie gdy się spieszymy lub chcemy nadać potrawie piękny wygląd. Zwykły twarożek zazwyczaj robi wiele bałaganu i nie leży tam gdzie byśmy chcieli. Taki serek z dodatkami można zrobić także samemu aby skomponować niepowtarzalny smak i zachwycić gości pyszną kanapką.

Aby nasz twarożek w plasterkach jak najbardziej przypominał ten ze sklepu oprzyjmy przepis na składzie z etykiety. Co tam znajdziemy? Twaróg, mleko, stałe tłuszcze, żelatynę i dodatki smakowe. Żelatynę i tłuszcze możemy używać zamienne wg potrzeb. Jeśli ważne jest dla nas by zawartość tłuszczu była niewielka, zastąpmy go większą ilością żelatyny. Procent tłuszczu w twarogu oraz mleku dobieramy do swoich upodobań smakowych, diety i trybu życia. Z dodatków mamy do wyboru wiele ziół, czosnek, cebulkę, szynkę, warzywa np. rzodkiewkę lub paprykę i przyprawy. Wszystko musimy pokroić w drobną kostkę, najlepiej malakserem, aby łatwo było kroić plastry twarożku.

W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę, dodajemy rozpuszczone masło lub margarynę, twaróg i dodatki. Całość miksujemy na gładką masę. Proporcje dobieramy tak aby dało się uformować wałek. Robimy to przy użyciu papieru śniadaniowego. Rulonik odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby tłuszcz i żelatyna stężały a następnie kroimy w cienkie plasterki. W pudełku do przechowywania żywności układamy plasterki przekładając je papierem śniadaniowym i zamykamy pudełko. Nasz pyszny twarożek w plasterkach z pewnością zachwyci domowników i gości, a nam da gwarancję dopasowanego do nas składu.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD