4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami


Zrzut ekranu 2017 09 09 o 16.29.04 300x186 4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami

(fot. materiały prasowe)

Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć grypy czy przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.

Wybierając składniki potraw, pamiętajmy o tym, aby wśród nich znalazły się takie, które dostarczą naszemu organizmowi siły i energii oraz niezbędnych i potrzebnych zimą składników odżywczych. Dlatego w zimowych daniach nie powinno zabraknąć rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii: orzechów, miechunki peruwiańskiej, czy rodzynek, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu organizmowi potrzebnej w tym czasie witaminy C, magnezu czy żelaza.

Chrupiące grzanki z caponatą ze Złotymi Owocami

Składniki:
– 2 duże bakłażany
– 100 ml oliwy
– 1 czerwona cebula
– 1 laska selera naciowego
– 2 puszki pomidorów
– 100 g zielonych oliwek
– 50 ml octu balsamicznego
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 75 g uprażonych orzechów pinii Bakalland
– 60 g Złotych Owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland
– Natka pietruszki
– Sól i pieprz do smaku
– Świeża bazylia

Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą, następnie odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu bakłażany delikatnie i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę kroimy w kostkę, a seler w cienkie paski. Wszystko podsmażamy w garnku przez około 6 minut. Następnie dodajemy pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy bakłażany. Gotowe dodajemy razem z orzechami, Złotymi Owocami i oliwkami do pozostałych składników. Dusimy wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową caponatę możemy podawać z ciepłymi grzankami. Ozdabiamy listkiem świeżej bazylii.

Zrzut ekranu 2017 09 09 o 16.29.17 300x184 4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami

(fot. materiały prasowe)

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi

Składniki:
– 0,5 kg boczku wędzonego
– Szczypta soli
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 listki laurowe
– 5 ziarenek pieprzu
– 1 łyżeczka kolendry
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– Pół selera
– 1 cebula
– 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
– 200 g czerwonej soczewicy
– 100 ml przecieru pomidorowego

Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

Zrzut ekranu 2017 09 09 o 16.29.25 4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami

(fot. materiały prasowe)

Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pecan

Składniki:
– 1 mała dynia Hokkaido
– 0,5 kg brukselki
– 75 g orzechów Pecan Bakalland
– 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
– 3 łyżki oliwy z dodatkiem ziół
– Sól i pieprz do smaku

Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.

Zrzut ekranu 2017 09 09 o 16.29.33 4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami

(fot. materiały prasowe)

Zapiekanka curry z kaszą kuskus i rodzynkami

Składniki:
– 2 szklanki kaszy kuskus
– 100 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
– 40 g sera koziego
– Sól i pieprz do smaku
– 2 łyżeczki curry
– Pół łyżeczki startego imbiru
– 2 łyżeczki śmietany do sosów

Kuskus przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Następnie dodajemy do niego rodzynki, starty imbir, curry, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy pierwszą warstwę kaszy na którą przekładamy pokrojony w plasterki kozi ser i śmietanę. Następnie dodajemy drugą warstwę kaszy. Wierzch posypujemy dodatkowo rodzynkami. Danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD