Zielone sałatki z bakaliami


Bakalland Siła świeżości z orzechami pekan 1 210x300 Zielone sałatki z bakaliami

(fot. materiały prasowe)

Stragany obfitują w coraz więcej cudownych, sezonowych warzyw i owoców, które możemy wykorzystać w kuchni do sałatek. Sałatki świetnie sprawdzają się jako lekkie śniadanie, lunch do pracy, czy smakowita propozycja na piknik. Dodanie do nich bakalii sprawi, że twoje danie będzie oryginalne, da ci energię i mnóstwo witamin.

Świeża botwinka, szpinak i komosa ryżowa to baza naszych zielonych sałatek, połączenie ich z bakaliami pozwoli dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. W letnich sałatkach szczególnie sprawdzą się mieszanki ziaren: słonecznika, dyni oraz orzechów: np. pinii. Jeśli chcemy dodać do naszych sałatek naturalnej słodyczy warto wzbogacić ich smak bakaliami: rodzynki, żurawina i Złote owoce (miechunka peruwiańska), będą idealnym towarzyszem dla zielonych liści szpinaku, sałaty lub botwinki.

Sałatka zielona 100%

Składniki na pesto:
– 20 g świeżej bazylii
– 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
– 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
– 10 g tartego parmezanu
– 1 ząbek czosnku
– Szczypta chilli
– Szczypta soli i pieprzu

Składniki na sałatkę:
– 1 upieczona pierś z kurczaka
– 100 g rukoli
– 1 awokado
– 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland (słonecznik, dynia, pinia)
– Sok z połowy cytryny
– Sól i pieprz do smaku

Na samym początku przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki blendujemy na jednolitą masę, następnie odstawiamy na przynajmniej 30 minut, aby pesto stało się bardziej aromatyczne. Upieczoną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, wykładamy ją na liściach rukoli, dodajemy pokrojone awokado i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy pesto i delikatnie mieszamy, następnie posypujemy ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.

Bakalland Słoneczne trio ze szpinakiem i komosą ryżową 300x199 Zielone sałatki z bakaliami

(fot. materiały prasowe)

Słoneczne trio ze szpinakiem i komosą ryżową

Składniki:
– 300g komosy ryżowej
– 1 opakowanie szpinaku baby
– 100 g Słonecznego Trio Bakalland
– 3 łyżki syropu z agawy
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 łyżeczka zielonej pasty curry
– 20 ml mleka kokosowego
– Szczypta soli

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 15-20 minut. W osobnym naczyniu, na niewielkim ogniu mieszamy: mleko kokosowe, zieloną pastę curry, sok z limonki oraz syrop z agawy. Do ugotowanej komosy dodajemy sos z pasty curry. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do naczynia, dodajemy liście szpinaku oraz żurawinę, rodzynki i złote owoce.

Bakalland Sałatka zielona 100 200x300 Zielone sałatki z bakaliami

(fot. materiały prasowe)

Siła świeżości z orzechami pekan

Składniki dressingu:
– 3 brzoskwinie (mogą być z puszki)
– 60 g Złotych owoców Bakalland
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki soku z cytryny

Składniki sałatki:
– 2 duże pęczki botwinki
– 50 g rukoli
– 50 g szpinaku baby
– 200 g gorgonzoli
– 75 g Orzechów pekan Bakalland
– 1 gałązka świeżego tymianku

Przepis na dressing
Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę, wykładamy na patelnię i podgotowujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki: Złote owoce, miód i sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż składniki sosu się zredukują. Przed podaniem dressing należy przestudzić.

Przepis na sałatkę
Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki oddzielamy od liści. Kroimy na cienkie plastry i z dodatkiem świeżych ziół, podsmażamy na patelni, następnie odstawiamy, aby nieco przestygły. Potem przystępujemy do tworzenia sałatki: do miski wkładamy szpinak i rukolę, liście botwinki, dodajemy buraki, gorgonzolę i orzechy pecan, na koniec sałatkę polewamy dressingiem.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD