Babeczka albo psikus? 
Mamy pomysł na straaasznie pyszny deser!


dyniowe babeczki 300x200 Babeczka albo psikus? 
Mamy pomysł na straaasznie pyszny deser!

(fot. materiały prasowe)

Dynia to prawdziwa królowa jesiennego sezonu. To wyjątkowe warzywo, z którego możemy przygotować  zupy, potrawy wytrawne, przetwory a nawet… przepyszne desery! Jest również symbolem święta Halloween, które zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Aby uniknąć psikusów wyrządzanych przez dzieciaki przebrane za najróżniejsze potwory, proponujemy przygotować alternatywę dla gotowych słodyczy, a mianowicie zapas pysznych dyniowych babeczek z kremowym serkiem.

Dynia to jedno z niewielu warzyw sezonowych, które idealnie komponuje się z daniami ciepłymi, jak i podawanymi na zimno. Można przygotować mnóstwo propozycji z jej udziałem, zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację. Wyjątkowym smakiem charakteryzują się także desery z dodatkiem dyniowego miąższu oraz prażonych pestek. Królowa jesiennych warzyw kojarzy się nam również z Halloween, które szczyt popularności osiągnęło w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

Cukierek albo psikus?
Trick – or – treat? To zdecydowanie najczęściej wypowiadane słowa w nocy 31 października. W naszym kraju również coraz częściej możemy usłyszeć: „cukierek albo psikus?” Pytanie to zadawane jest przez straszne czarownice i upiory, krwiożercze wampiry oraz wałęsające się po okolicy kościotrupy. W tym dniu postacie z horrorów zapełniają ulice w poszukiwaniu słodyczy… I biada tym, którzy nie są przygotowani! Dzieciaki to prawdziwi eksperci w płataniu psikusów. Dlatego przedstawiamy przepis na dyniowe babeczki, które zaspokoją słodkie potrzeby nie tylko małego, ale nawet całkiem dorosłego potwora!

Dyniowe babeczki z serkiem kremowym

Składniki (ciasto na 15 szt.) :
175 g cukru drobnego Cukier Królewski
85 g miękkiego masła
2 jajka
215 g purée z dyni
100 ml mleka
140 g mąki pszennej
½  łyżeczki cynamonu
¼  łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Składniki na krem:
200 g cukru pudru Cukier Królewski,
300 g serka śmietankowego,
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji:
Cukier kandyz Cukier Królewski

Sposób przygotowania:
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników. Do purée z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii. Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty – mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175oC przez 20-30 min. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia.

*Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200oC przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko.

Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz.

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD