Czarna porzeczka – wielka moc małych owoców


Tymbark Moc Owocow KV pion 212x300 Czarna porzeczka   wielka moc małych owoców

(fot. materiały prasowe)

Kiedy warto sięgnąć po czarną porzeczkę? Szczególnie jesienią trzeba pamiętać o cennych właściwościach tych małych owoców. Czarna porzeczka to prawdziwa witaminowa bomba – to właśnie w niej znajduje się więcej witaminy C w porównaniu do innych, również bogatych w ten składnik owoców takich jak cytryna lub kiwi. Ale to nie wszystko! Sprawdź jak wielka jest siła czarnej porzeczki.

Choć mała i niepozorna, jest źródłem wielu ważnych dla organizmu witamin. Czarne porzeczki są bogate w mikroelementy takie jak: potas, fosfor, magnez, a także witaminę C. Działając pozytywnie na organizm od wewnątrz, przekłada się jednocześnie na wygląd zewnętrzny i ogólne samopoczucie.

– „Czarna porzeczka to owoc wyjątkowo dla nas cenny. Zawiera m.in. antyoksydanty, które spowalniają proces starzenia się skóry. Owoc wpływa na nią pozytywnie, także dzięki dużej dawce garbników, mających właściwości ściągające, działanie przeciwzapalnie i regulujące wydzielanie sebum. Oczyszcza i odświeża skórę. Z kolei duża ilość witaminy C, zawartej w tym małym owocu, widocznie poprawia jej koloryt. Zawarty w porzeczce kwas askorbinowy wzmocni naczynia krwionośne i ograniczy ryzyko powstawania tzw. pajączków” – mówi Elżbieta Lange, psychodietetyk i coach zdrowia.

Warto włączyć czarne porzeczki do diety również ze względu na dużą zawartość witamin E i A. Zwane witaminami młodości neutralizują wolne rodniki, przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek i utracie jędrności skóry. Oprócz spożywania czarnej porzeczki lub produktów z tego wyjątkowego owocu można także przygotować proste maseczki, napary lub olejki, które poprawią kondycję skóry. A ich wyjątkowy aromat ukoi nerwy i pomoże poradzić sobie ze stresem.

Korzystaj z dobrodziejstw czarnej porzeczki o każdej porze roku
Czarna porzeczka to owoc trudny w obróbce i dostępny tylko w sezonie. Najłatwiejszym sposobem na dostarczenie go do organizmu o każdej porze roku jest wykorzystanie gotowych produktów dostępnych na rynku. Tymbark 50 lat temu opracował pierwszą w Polsce recepturę  pozwalającą na uzyskanie pełnowartościowego nektaru, gotowego do spożycia w wygodniej formie, który otrzymał znak „Jakość Tradycja” przyznawany tradycyjnym produktom żywnościowym wysokiej jakości z 50letnią tradycją wytwarzania. Od niedawna charakterystyczny smak porzeczek możemy odkryć na nowo w połączeniu z innymi owocami np. bananem lub mango.

Więcej na:  www.tymbark.com

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD