Kasia Bujakiewicz i jej ulubione dania ze Złotymi owocami


Bakalland Kasia Bujakiewicz 220x300 Kasia Bujakiewicz i jej ulubione dania ze Złotymi owocami

(fot. materiały prasowe)

Trudno wyobrazić sobie dogłębne zrozumienie obcej kultury, bez poznania lokalnych zwyczajów, tradycji i upodobań kulinarnych. Zapraszamy w podróż do Ameryki Łacińskiej, gdzie wśród wysokich gór, rezerwatów przyrody i nieprzejednanych dżungli, postaramy się odnaleźć niepowtarzalne smaki. Pierwszy przystanek – Kolumbia!

Dlaczego Kolumbia?
Ten południowoamerykański kraj, coraz częściej staje się celem wakacyjnych podróży. Ciepły klimat, nienaruszona natura, życzliwi ludzie – to główne powody turystycznej popularności Kolumbii. Turyści mogą skorzystać z wielu atrakcji oferowanych przez stolicę – Bogotę i inne miejscowości. Na liście popularnych miejsc można odnaleźć Muzeum Złota, Katedrę Solną w Zipaquirá, Ciudad Perdida – „zaginione miasto” w kolumbijskiej dżungli, czy rzekę pięciu kolorów – Cano Cristales. Wielu turystów wybiera Kolumbię również z tego powodu, żeby odbyć niezapomnianą podróż po nieznanych doznaniach smakowych. Kolumbijska kuchnia, bogata jest w produkty i składniki, które nie są u nas znane i powszechnie dostępne. Wiele z nich można odnaleźć m. in. na lokalnych targach, gdzie królują miejscowe owoce, warzywa i przygotowywane na miejscu dania kolumbijskiej kuchni. W poszukiwaniu niezapomnianych smaków, warto również odwiedzić plantację Złotych owoców, która znajduje się w miejscowości Cartagena. To w tym miejscu, rozpoczyna się podróż miechunki peruwiańskiej, która kończy się w wielu zakątkach świata.

Złote owoce (miechunki peruwiańskiej) – skarb prosto z natury
Złote owoce (miechunka peruwiańska) zawierają bogactwo witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Potas i magnez to mikroelementy, niezbędne zwłaszcza dla osób regularnie uprawiających sport. Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie naszych mięśni, utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi oraz pomagają w walce ze zmęczeniem i znużeniem. Wysoka zawartość witaminy B1 pozwala regulować pracę serca oraz wyzwala dodatkowe pokłady energii, zwłaszcza podczas intensywnych dni i natłoku zajęć. Złote owoce zawierają więcej żelaza niż szpinak, dlatego warto uczynić je ważnym elementem codziennej diety. Żelazo pozwala prawidłowo rozprowadzić tlen po organizmie, dzięki czemu mamy więcej siły do pracy i wykonywania obowiązków. Najwięcej korzyści płynie jednak z wysokiej zawartości witaminy C, która zwiększa naturalną odporność naszego organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienie. Ponadto, witamina C „współpracuje” z innymi mikroelementami, ponieważ zwiększa przyswajanie żelaza oraz regeneruje zmniejszoną zawartość witaminy E. Dodatkowo, w połączeniu z dobroczynnymi funkcjami fosforu, korzystnie wpływa na wzmocnienie kości, zębów, skóry i naczyń krwionośnych. Złote owoce (miechunka peruwiańska) oferują słodko-kwaśny smak, który może stać się inspiracją do przygotowania wielu potraw. Oryginalny, niepowtarzalny aromat sprawia, że mogą stanowić podstawę zarówno dań wytrawnych, deserów i napojów. Doskonałym wyborem jest przyrządzenie sałatki z rukoli, suszonych śliwek, żurawiny i Złotych owoców, która sprawdzi się podczas każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Poranek proponujemy rozpocząć od koktajlu ze Złotych owoców, który pozwoli delektować się orzeźwiających aromatem i smakiem.

Bakalland Koktajl 300x200 Kasia Bujakiewicz i jej ulubione dania ze Złotymi owocami

(fot. materiały prasowe)

Koktajl ze Złotymi Owocami (miechunką peruwiańską)

Składniki:
– 100 g Moreli Całe Owoce Bakalland
– 60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
– Cytryna lub limonka
– 2 duże pomarańcze
– Świeża mięta
– 2 łyżki miodu
– Garść liści szpinaku

Owoce obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie, wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy. Dodajemy bakalie, garść liści szpinaku i jeszcze raz wszystko blendujemy. Na koniec dodajemy miód i świeżą miętę. Koktajl dobrze będzie smakował schłodzony lub jeśli dodamy do niego pokruszony lód.

Bakalland Sałatka 300x200 Kasia Bujakiewicz i jej ulubione dania ze Złotymi owocami

(fot. materiały prasowe)

Złota sałatka z kozim serem

Składniki:
– 300 g mieszanki sałat
– 100 g sera koziego
– 50 g Chrupiącej sałatki z żurawiną Bakalland
– 60 g Złote Owoce (miechunka peruwiańska) Bakalland
– 1  łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 4 łyżki oliwy
– Sól i pieprz do smaku
– 1 łyżka musztardy dijon

W miseczce mieszamy cytrynę, oliwę, musztardę i starty ząbek czosnku, wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy w chłodne miejsce. W większym naczyniu układamy mieszankę sałat, Złote owoce oraz Chrupiącą sałatkę, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przed podaniem do gotowej sałatki dodajemy sos winegret.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD