Spaghetti – najpopularniejszy włoski przysmak w nowej odsłonie


spaghetti z homarem 4x2 300x145 Spaghetti – najpopularniejszy włoski przysmak w nowej odsłonie

(fot. materiały prasowe)

Spaghetti… Jest to jedna z tych potraw, które z całą pewnością zna cały świat. Mało tego, jest to danie nie tylko doskonale znane, ale naprawdę uwielbiane. Jego uniwersalny smak i duża możliwość modyfikacji podstawowego przepisu sprawia, że większość ludzi zajada się spaghetti i wciąż poszukuje jego nowych odsłon. Tobie także kuchnia włoska jest bliska, a charakterystyczny makaron z mięsnym sosem zajmuje szczególne miejsce w rankingu twoich ulubionych dań? Już teraz sprawdź, jak dobrze znasz tę potrawę i dowiedz się, jak przyrządzić włoski przysmak inaczej niż tradycyjnym sposobem!

Spaghetti, czyli makaron pod lupą…
Zacznijmy od rzeczy tak na dobrą sprawę najistotniejszej, czyli od samej nazwy. Choć powszechnie mianem „spaghetti” określamy gotową potrawę, stworzoną na bazie charakterystycznego, długiego makaronu, tak naprawdę nazwa ta odnosi się przede wszystkim właśnie do niego.

Makaron spaghetti wzorcowo powinien mieć długość do około 80 centymetrów, a jego nitki muszą być proste i stosunkowo grube. Makaron z prawdziwego zdarzenia obowiązkowo wyrabiany jest z pszenicy durum. Jest to twarda odmiana mąki pszenicznej. Wiele osób błędnie sądzi, że ugotowanie makaronu nie jest żadnym wyzwaniem. Choć zadanie to z pozoru wydaje się proste, aby spaghetti było idealne, trzeba przestrzegać kilku zasad.

Po pierwsze makaron należy gotować w dużej ilości osolonej wody (nigdy nie wolno go łamać!), a po drugie po ugotowaniu nie wolno zalewać go zimną wodą. Podczas gotowania warto sprawdzać jego twardość. Rozgotowanie makaronu to najpoważniejszy błąd! Spaghetti musi być al dente, czyli lekko twardawe.

Klasyczne spaghetti – czy na pewno je znasz?
I teraz mała niespodzianka. To, co powszechnie uważamy za „spaghetti”, czyli wyżej opisany makaron, połączony z popularnym sosem bolognese (stworzonym tradycyjnie na bazie mięsa mielonego, wina, włoszczyzny, pomidorów i oliwy z oliwek), to tak naprawdę duet, który… nie powinien mieć miejsca. W „oryginale” sos bolognese, który jest gęstym i ciężkim sosem mięsnym, łączony jest najczęściej z makaronem tagliatelle. Ma on kształt długich, płaskich i dość szerokich wstążek, dlatego doskonale nadaje się do owego sosu.

Makaron spaghetti sprawdza się zdecydowanie bardziej w przypadku sosów lżejszych, co nie zmienia faktu, że połączenia spaghetti i sosu bolognese raczej nie da się już wyeliminować, bowiem jest ono bardzo popularne. Inny bardzo lubiany sos do spaghetti to carbonara. Sos ten tworzony jest tradycyjnie na bazie jajek, startego żółtego sera, pieprzu, oliwy i boczku.

Jak zostało już wcześniej nadmienione, spaghetti może występować w najróżniejszych wariantach. Świetnie sprawdza się połączenie rzeczonego makaronu np. z grzybami, pesto, szpinakiem, kurczakiem i innymi mięsami, rybą, owocami morza. Jeśli lubisz morskie klimaty, z pewnością przypadnie ci do gustu taka propozycja jak spaghetti z… homarem (rewelacyjny, bardzo prosty przepis znajdziesz TUTAJ).

To niezwykle wyraziste danie, które łączy w sobie wszystko to, co jest najlepsze w kuchni śródziemnomorskiej. Przemawiają za nim nie tylko niebanalny smak i aromat, ale też łatwość przygotowania oraz naprawdę ciekawy wygląd, który robi wrażenie. Spaghetti z homarem to fantastyczne danie, które śmiało możesz zaserwować nie tylko w czasie rodzinnego obiadu, ale także np. podczas ważnego przyjęcia. Twoi goście z całą pewnością docenią jego smak i będą cię prosić o zdradzenie przepisu!

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD