Dieta Raw Food na wiosnę – odśwież organizm kolorowo i surowo


DIETA RAW FOOD 225x300 Dieta Raw Food na wiosnę – odśwież organizm kolorowo i surowo

(fot. materiały prasowe)

Kiedy najlepiej zastosować dietę witariańską? Oczywiście wiosną, gdy natura rodzi się na nowo, a wraz z nią cała tęcza świeżych i chrupiących warzyw. Dlaczego warto podejmować taką dietę? Jakie są jej najważniejsze właściwości? Jej wartość, tak jak wszystko w okresie wiosennym krąży wokół świeżości i odnowy. „Dieta Raw Food” jest doskonałym sposobem na wiosenny detoks i dostarczenie organizmowi bomby witaminowej.

Przepisy w najnowszej książce „Dieta Raw Food” Karoliny i Macieja Szaciłło są szybkie, bo oparte na surowych, łatwo dostępnych składnikach. Ponadto, nie trzeba zważać na gramaturę, kalorie ani rezygnować z posiłków – nawet deserów!

18 kwietnia odbyła się najzdrowsza premiera tej wiosny – „Dieta Raw Food”, autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło.

Im bardziej produkty są naturalne, tym więcej mają wartości odżywczych. W „Diecie Raw Food” nie znajdziemy wysoko przetworzonej żywności, białego ratyfikowanego cukru, sztucznych barwników, konserwantów ani polepszaczy smaku. A co najlepsze i może zdziwić – surowy detoks nie wymaga od nas szczególnych poświęceń.

Dieta Raw Food” nie ma nic wspólnego z poczuciem skręcającego się z głodu żołądka, ani tęsknotą za gotowanym lub ciepłym. Nie ma mowy także o nudzie – autorzy zabierają nas w kulinarną podróż do różnych państw świata. Pokazują jak z każdego z nich zaczerpnąć najlepszej surowości kulinarnej. Czy pomysł na pizzę na surowo nie brzmi intrygująco? Szaciłło odkrywają przed nami surowe oblicze także Indii, Francji a nawet… Polski. W książce nie brakuje polskich produktów, doskonale wpisujących się w standardy diety witariańskiej.

Dieta witariańska (odpowiednio dobrana i stosowana okresowo) wzmacnia odporność, odmładza (bardzo uelastycznia skórę) i wykazuje silne właściwości przeciwzapalne!

Dieta Raw Food” to zestaw dań skomponowanych z warzyw, pestek, owoców i ziaren. Zawiera niewiele węglowodanów, za to nadrabia zdrowymi, nienasyconymi tłuszczami. Jest lekka i łatwostrawna, dzięki temu organizm ma możliwość przeznaczenia większej ilości energii na oczyszczanie i odnowę. Rezygnacja z gotowania, smażenia lub pieczenia pozwala zatrzymać w produktach znacznie więcej wartości odżywczych. Koniec z liczeniem kalorii i odmierzaniem porcji! Można jeść tyle, ile potrzeba by zaspokoić głód.

Badania dowodzą, że w 48°C zaczynają się rozpadać drogocenne enzymy zawarte w jedzeniu, które m.in. pomagają nam dobrze trawić pożywienie. Z kolei temperatura 57°C oznacza początek utraty witamin i mikroelementów.

Dieta Raw Food” to pełnowymiarowy detoks bez rezygnacji z jakichkolwiek posiłków. Dzięki tej książce skroisz, zmielisz i zmiksujesz każdy z nich: zdrowe i surowe napoje, zupy, dania obiadowe, słodkości a nawet chleb. To, co może szczególnie zaskoczyć to desery na detoksie. Z książki można dowiedzieć się, dlaczego podczas diety nie warto rezygnować ze słodkiego smaku.

– dwadzieścia dań witariańskiego menu,
– osiemdziesiąt autorskich przepisów na surowe śniadania, obiady, kolacje oraz desery,
– kompleksowy plan oczyszczania organizmu w sposób naturalny a nie inwazyjny i szokowy,
– wskazówki, jak przygotować do surowej odnowy swoje ciało, spiżarnię oraz kuchnię,
– ćwiczenia oddechowe, wspomagające oczyszczanie zabiegi olejowe oraz kąpiele,
– ciekawe fakty i anegdotki autorów,
– komentarze i rady doradczy żywieniowego 

Karolina i Maciej Szaciłło zachęcają by traktować dietę jak proces wzbogacania stylu życia i źródło przyjemności – to gwarantuje jej powodzenie. Autorzy początkowo sceptyczni, dzięki swojej otwartości, odkryli coś niezwykłego – nazywają to magicznym światem warzyw, owoców pestek i orzechów.

„Karola pójdziesz nazbierać pokrzyw?” – zapytał. Po co mu pokrzywa?! – zastanawiałam się w myślach. Prośba była jednak na tyle intrygująca, że poszłam. Skłamałabym mówiąc, że była to przyjemna wycieczka. Wróciłam pokłuta i pogryziona przez komary. Rzuciłam pokrzywę w kuchni i pobiegłam się wykąpać. Gdy wyszłam z łazienki, zobaczyłam na stole ciemnozielony napój. „Nie bój się! To świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy i jabłka” – szybko zareagował, widząc niepokój rysujący się na mojej twarzy. Spróbowałam. Smakował całkiem nieźle. Z każdym łykiem przebudzał mnie.

Karolina i Maciej Szaciłło – eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia oraz warsztaty zdrowego gotowania i medytacji. Maciej od lat gotuje w lubianych programach telewizyjnych.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD