Superfoods na codzień, czyli zdrowo podkręć swoje koktajle


SUPERKOKTAJLE mini 227x300 Superfoods na codzień, czyli zdrowo podkręć swoje koktajle

(fot. materiały prasowe)

Po wspaniałym sukcesie serii trzech książek „Koktajle, dla zdrowia i urody” Katarzyna Błażejewska-Stuhr postanowiła zaserwować przepisy na zdrowe koktajle z superfoods. Czyli produktów o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.

„Superkoktajle” to przede wszystkim zestaw smakowitych i najzdrowszych przepisów na koktajle, ale też źródło inspiracji do tworzenia własnych superkompozycji. Książka uświadamia, jak wiele produktów typu superfoods polskiego pochodzenia jest dostępnych dokoła nas, na co dzień. Czas zacząć z tej wiedzy korzystać dla własnego superzdrowia!

Superfoods nadal mocno kojarzą się z produktami egzotycznymi i trudno dostępnymi, takimi jak jagody goji, komosa ryżowa, spirulina lub chlorella. Są cenione, jako produkty o najwyższej zawartości antyoksydantów, błonnika, minerałów, właściwości przyspieszających metabolizm, oczyszczających i wielu innych wartości.

Tymczasem, niewielu zdaje sobie sprawę jak wiele składników zaliczających się do grupy superfoods jest wokół nas. W „Superkoktajlach” znajduje się lista produktów polskiego pochodzenia, które można bez problemu znaleźć w lokalnych sklepach.

Z Katarzyną Błażejewską-Stuhr może być tylko pysznie!

Osiągnięcie statusu bestsellerów dotychczas wydanych trzech książek o koktajlach dowodzi, że związek zdrowia i smakowitości jest czymś czego wszyscy poszukują. Myśląc o polskich superfoods, jako składnikach koktajli, łatwo można pominąć takie produkty jak jarmuż, burak, czy kapusta. Trudno wyobrazić sobie pyszny koktajl stworzony na bazie takich warzyw. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, po serii książek „Koktajle” przeszła na kolejny poziom zaawansowania. Tworząc „Superkoktajle”, czyli kompozycje składników o największej ilości wartości odżywczych, utrzymała wysoko zawieszoną przez siebie poprzeczkę walorów smakowych. Nowe przepisy są superzdrowe i superpyszne. „Superkoktajle” Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr to dbałość o zdrowie i dostarczanie prawdziwej feerii smaków swojemu podniebieniu.

Wśród superskładników owocowych koktajli, znajdziemy m.in. aronię, jagody, żurawinę, imbir, gruszkę, jeżyny a także warzywa. Bazą niektórych koktajli jest mleko roślinne. Autorka podaje rozwiązania jak niedużym nakładem pracy mieć mleko z orzechów laskowych, kokosowe lub żytnie zawsze pod ręką.

„Superkoktajle” są uporządkowane za pomocą dziesięciu rozdziałów, każdy dotyczy innej grupy składników bazowych koktajli. Przygoda zaczyna się od rozdziału „Superjagody”, poświęconego koktajlom z roślin jagodowych. Zaliczają się do nich: aronia, agrest, jagody, porzeczki, winogrona, truskawki i wiele innych. Najważniejsze właściwości tych owoców to wysoka zawartość witaminy C, minerałów i silne działanie przeciwutleniające. Wysokie spożycie roślin jagodowych opóźnia procesy demencji, poprawia pamięć i logiczne myślenie. W przepisach kolejnych dwóch rozdziałów główną rolę grają nasiona i zboża. Czwarty i piąty rozdział podaje zbiory przepisów na bazie ziół i warzyw liściastych. Ostrych wrażeń zmysłowych dostarczy rozdział szósty zatytułowany Supershot, czyli jak pysznie wkomponować w koktajle chili, imbir, czosnek, miętę i wiele innych. Kolejne rozdziały składają się z przepisów na bazie kolorowych owoców i warzyw: superczerwonych, superpomarańczowych, superbiałych i superzielonych.

Nie zabraknie efektu zaskoczenia. Katarzyna Błażejewska-Stuhr, jako dietetyczka i doświadczona autorka książek ma do przekazania szereg ciekawostek dietetycznych. Każdy rozdział poprzedzony jest opisem najważniejszych właściwości składników bazowych, jakich dotyczy, każdy przepis wzbogacony kolejnymi ciekawostkami. Można się z nich dowiedzieć, że spożywanie wiśni podnosi wydajność snu, czerwona papryka ma więcej witaminy C niż cytryna, a papryczka chili na kilka godzin przyspiesza metabolizm o 25-30%.

Superkoktajle powstały z myślą o „upłynnieniu” cennych odżywczo produktów. Przygotowując przepisy, korzystałam nieraz ze składników zazwyczaj używanych do innych potraw niż koktajle. Niejednokrotnie smak przygotowanych z nimi napojów, był dla mnie prawdziwym zaskoczeniem – jak np. sok, w skład którego wchodzi brukselka, a który stał się ulubionym napojem mojego syna Stasia. Starałam się używać powszechnie dostępnych superfoods. Rodzime produkty niczym nie ustępują tym sprowadzanym z drugiego końca świata – mogą być równie pyszne i cenne dla naszego zdrowia. Katarzyna Błażejewska-Stuhr

„Nigdy nie sądziłam, że bezalkoholowe koktajle mogą mnie tak zachwycić. To zastrzyk energii na cały dzień! Brawo Kasia!” – Patrycja Markowska

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje.

W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD